Uticaj Uklanjanja UMG Pjesama sa TikToka na Brendove i Influensere

Zamislite da jednog dana otvorite TikTok i otkrijete da je više od trećine najpopularnijih pjesama nestalo. To se dogodilo nedavno kada je veliki sukob između TikToka i Universal Music Group (UMG) rezultirao uklanjanjem hiljada, možda i miliona pjesama iz biblioteke i isključivanjem zvučnih isječaka koji su sadržavali muziku umjetnika iz UMG-a. Ovaj drastični potez ima značajan uticaj na kreatore sadržaja, brendove i influensere, a mi istražujemo šta to znači za njih.

Zašto korisnici brinu:

1. Postojeći sadržaji bez zvuka: Za milione kreatora koji su koristili UGM-ove pjesme u svojim videima, sada su ti videozapisi bez zvuka. I dok videozapisi i dalje postoje, influenseri tvrde da će uklanjanje muzike naštetiti njihovim kanalima. Neki strahuju da će nijemi videozapisi, bez objašnjenja, stvoriti utisak nesposobnosti, dok drugi tvrde da takvi videozapisi više neće privući mnogo pregleda.

2. Teže postizanje viralnosti: Influenseri vjeruju da je TikTok platforma koja se temelji na zvuku, a sa toliko hitova uklonjenih iz biblioteke, brinu se da njihov sadržaj više neće biti tako učinkovit.

3. Promjena vrste sadržaja: TikTok je poznat po plesnim isječcima i duetima, ali sa hiljadama nestalih pjesama, influenseri nisu sigurni hoće li plesovi i dueti i dalje ostati popularni. Hoće li ovi videozapisi još uvijek privući pažnju ako velika imena poput Taylor Swift nisu dostupna? Vrijeme će pokazati, ali već sada influenseri razmišljaju o drugim idejama.

Šta kažu kreatori:

Kao što se može očekivati, kreatori žestoko komentarišu ovu odluku. Na primjer, @sstrawberrylemonade dijeli svoju reakciju na nemogućnost korišćenja prethodno snimljenih videa s UMG-ovim pjesmama. Drugi kreator, @kamandlan, objašnjava zašto su videozapisi ućutkani i pita korisnike koliko njihovih videa je pogođeno. @jarredjermaine, TikTok kreator koji se naziva CEO-om muzike, moli da se vrate pjesme Taylor Swift.

Savjeti za upotrebu muzike na TikToku:

1. Biblioteka je još uvijek dostupna, samo manja: UMG-ove pjesme već nisu dostupne, pa ne možete slučajno odabrati pjesmu koju ne biste trebali. I dok je UMG povukao svoje pjesme, nisu jedini koji obezbjeđuju muziku. Još uvijek možete pronaći hiljade pjesama licenciranih od strane diskografskih kuća i nezavisnih umjetnika.

2. Razmislite o prethodno odobrenim royalty-free numerama: Postoji 150.000 royalty-free pjesama koje možete koristiti. Iako ove pjesme možda nisu na Billboardovim ljestvicama, možete odabrati pjesmu ili zvučni efekat iz ove baze opcija, znajući da je royalty-free. Ove pjesme su idealne za sponzorisani rad.

3. Ne pokušavajte da remiksujete ili kopirate povučenu pjesmu: TikTok podstiče korisnike da snimaju i koriste sopstveni zvuk, ali ako razmišljate o remiksu Taylor Swift ili neke druge popularne pjesme koja je nedavno povučena, mogli biste da se suočite sa posljedicama, poput zaključavanja naloga ili tužbi.

4. Saradnja sa proizvođačima zvuka: Ako koristite TikTok u komercijalne svrhe, razmislite o plaćanju pretplatne naknade platformi za stvaranje zvuka poput Custom Sounds ili Subscription Sounds. Ovi TikTok partneri mogu pomoći brendovima i influencerima da stvaraju svoju muziku i zvučne efekte za korišćenje na platformi.

Suština:

S vremenom će influenceri i brendovi prilagoditi svoju strategiju sadržaja novim promjenama. Uprkos uklanjanju UMG-ovih pjesama, TikTok ostaje popularna platforma, pa stručnjaci vjeruju da će većina korisnika ostati vjerna platformi i prilagoditi sadržaj koji stvaraju. Ostanite s nama kako bismo vas držali informiranima o svim novostima i promjenama na TikToku.

Izvor: Izea.com

Pogledaj još: